ZİMA MAVİSİ



**Zima Mavisi**, 
     "Love, Death & Robots" adlı animasyon dizisinin bir bölümünün adıdır ve İngiliz bilim kurgu yazarı Alastair Reynolds'un "Zima Blue and Other Stories" adlı kitabından uyarlanmıştır⁵. Hikaye, zamanla insanüstü bir zekaya sahip olan ve sanat eserleri üreten bir robota dönüşen Zima adında bir robotun etrafında döner. Zima'nın eserleri, başlangıçta insan portreleri çizerken, sonunda evreni ve uzayı içeren tablolara dönüşür. Ancak, Zima'nın arayışı onu en sonunda sadece "Zima Mavisi" olarak adlandırdığı mavi rengi kullanmaya yönlendirir. Bu renk, Zima'nın ilk olarak tanıdığı ve havuz temizliği yaptığı sırada fark ettiği bir renktir. Hikaye, Zima'nın yaşam amacını arayışının, kendini başlangıç noktasına, yani basit bir havuz temizleyici robota dönüştürerek sonlandırdığı bir intiharla bitmesini anlatır⁵.

    Gerçeği arama veya bulma ise, insanların hayatlarını sürdürebilmeleri için gerçekleştirmeleri gereken temel eylemlerden biridir. Gerçeği aramak, insanların doğru bilgi edinme ve anlama çabasıdır ve bu süreç, bireyleri çeşitli düşünce ve inanç sistemlerine götürebilir¹. Gerçeği bulmak, insanoğlunun ezelden beri peşinden koştuğu bir tutkudur. 

Kaynak: Bing ile konuşma, 14.05.2024
(1) Zima Mavisi “Hakikati Aramak”. Minimalizm. | Türkçe Yayın - Medium. https://medium.com/t%C3%BCrkiye/zima-mavisi-hakikati-aramak-f60c0d8b967f.
(2) Gerçeği Aramak ve Bulmak - Oggito. https://oggito.com/icerikler/gercegi-aramak-ve-bulmak/64439.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sofya Tolstoy Anıları. ( Tam metin)

Son Durak - Tolstoy'un Son Yılı,,- tam metin, sesli okunuşunu YouTube' tan dinleyenilirsimiz-

İZMİR' Lİ BİR ŞAİR VE ROMANCI VE ÖYKÜCÜ NECATİ CUMALI...