Bab-aziz, Nacer Khemir

Evet, **Bab'Aziz: Ruhunu Tefekkür Eden Prens** adlı filmi biliyorum. Bu film, Tunuslu senaryo yazarı ve yönetmen **Nacer Khemir** tarafından 2005 yılında çekildi. İşte filmin konusu:

Yaşı ilerlemiş ve kör bir derviş olan **Baba Aziz**, çölde sufilerin her otuz yılda bir gerçekleştirdikleri toplantının bilinmeyen yerini aramaktadır. Küçük torunu **Isthar** da, ona yardım ve eşlik etmektedir. Hayat dolu olan ve dedesini çok seven Isthar, dervişlerin toplantı yerini asla bulamayacaklarından korkmaktadır. Çıktıkları uzun çöl yolculuğunda ilginç insanlarla karşılaşırlar ve Baba Aziz torununa hikâyeler anlatır. Derviş olmak için tahtından feragat eden prensin hikâyesi de Aziz Baba’nın yol boyunca anlattığı hikâyeler arasındadır. Dervişlerin toplantı yerini bulduklarında ise, bu uzun yolculuk Baba Aziz için son bulmuştur¹²³. 

Baba Aziz'in söylediği "Beni yaratan elbet yolumu gösterir" ifadesi, filmdeki derin düşünce ve teslimiyet temasını yansıtıyor. Bu tasavvuf temelli film, Doğu kültürünü mimari, müzik ve dansla birleştirerek izleyicilerle buluşuyor⁵. 🎥✨

Kaynak: Copilot ile konuşma. 25.05.2024
(1) Bab'Aziz - Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Bab%27Aziz.
(2) Bir Teslimiyet Filmi: Bab'aziz | Kampüste Ne Var. https://bing.com/search?q=Bab+aziz+filmi+konusu.
(3) Bab’ Aziz – EdebiFikir. https://edebifikir.com/sinema/bab-aziz.html.
(4) Bir Teslimiyet Filmi: Bab'aziz | Kampüste Ne Var. https://www.kampustenevar.com/kategori-kultur-ve-sanat/bir-teslimiyet-filmi-babaziz.
(5) Bab'Aziz (2005) Nasıl ve Nereden İzlenir? - Bul ve İzle - Netflix .... https://www.bulveizle.com/detail/bab-aziz-2005.
(6) themoviedb.org. https://www.themoviedb.org/movie/45882?language=fa.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sofya Tolstoy Anıları. ( Tam metin)

Son Durak - Tolstoy'un Son Yılı,,- tam metin, sesli okunuşunu YouTube' tan dinleyenilirsimiz-

İZMİR' Lİ BİR ŞAİR VE ROMANCI VE ÖYKÜCÜ NECATİ CUMALI...