Mezopotamya

Babil Kulesi, Mezopotamya'nın en ünlü yapılarından biridir ve birçok efsane ve dini metinde yer alır. Babil Kulesi'nin inşası, Tanrı'ya ulaşmak amacıyla yapıldığına inanılan bir yapı olarak bilinir. Bu kule, Tevrat'ta ve Kur'an'da da bahsedilmektedir¹⁷.

Kule, M.Ö. 5000 yıllarında Sümerliler tarafından Tanrı Marduk adına inşa edilmiştir. Temelde 90 metre genişliğinde ve 90 metre yüksekliğinde, yedi katlı bir bina olarak tasarlanmıştır¹⁷. Her katı farklı bir anlam ifade eden bu yapı, Sümerliler için kutsal sayılmıştır. Kule, Babil'in Asma Bahçeleri içinde yer alıyordu ve dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmiştir¹⁷.

Babil Kulesi'nin çevresinde rahip sarayları, ambarlar, konuk odaları ve Tanrı Marduk adına yapılmış diğer tapınaklar bulunmaktaydı. Ancak, Babil'i işgal eden çeşitli krallar tarafından yıkılmış ve yeniden inşa edilmiştir¹. Son olarak, Pers Kralı Xerkes tarafından yıkılmış ve bir daha onarılmamıştır¹.

Bu efsanevi yapıyı yeniden yaratmak, Mezopotamya'nın zengin kültürel ve mimari mirasını canlandırmak için harika bir yol olabilir. Hangi detayları eklemek istersiniz? Belki günlük yaşam sahneleri veya belirli mimari unsurlar hakkında daha fazla bilgi verebilirim!

Kaynak: Copilot ile konuşma. 08.09.2024
(1) Babil Kulesi - Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Babil_Kulesi.
(2) Babil Kulesi efsanesi! Babil Kulesi nerede, gerçekte var mı ... - Sabah. https://www.sabah.com.tr/kultur-sanat/2020/01/17/babil-kulesi-efsanesi-babil-kulesi-nerede-gercekte-var-mi.
(3) Babil - Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Babil.
(4) Babil Kulesi Nerede ve Hangi Ülkededir? - Gizemli Gerçekler. https://www.gizemligercekler.com/babil-kulesi-nerede/.
(5) Babil İmparatorluğu | Babil Kralları – Tarihçe – Din – Yazı Ve Bilim .... https://www.egitimkutuphanesi.com/babil-imparatorlugu-babil-krallari-tarihce-din-yazi-ve-bilim-babil-kulesi-babil39in-asma-bahceleri-hammurabi/.
(6) Eski Mezopotamya’nın en büyük şehri Bâbil - Tarih Haberleri - Sabah. https://www.sabah.com.tr/sozluk/tarih/eski-mezopotamyanin-en-buyuk-sehri-bbil.
(7) . https://bing.com/search?q=Babil+Kulesi.
(8) Vikipedi:Babil - Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Babil.
(9) Babil Kulesi (tablo) - Vikipedi. https://tr.wikipedia.org/wiki/Babil_Kulesi_%28tablo%29.
(10) Getty Images. https://www.gettyimages.com/detail/illustration/tower-of-babel-ziggurat-in-babylon-ancient-royalty-free-illustration/1454888852.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sofya Tolstoy Anıları. ( Tam metin)

Son Durak - Tolstoy'un Son Yılı,,- tam metin, sesli okunuşunu YouTube' tan dinleyenilirsimiz-

İZMİR' Lİ BİR ŞAİR VE ROMANCI VE ÖYKÜCÜ NECATİ CUMALI...