EKONOMİK DENGELEYİCİ -TÜRKİYE 2050 Prof. David Passig

        Türkiye, büyüyen bir ekonomi olarak kabul ediliyor ve 21. yüzyılın ilk onyılının sonlarına doğru gayrisafi yurt içi hasılası yılda % 5-8 büyüdü. Gayrisafi yurtiçi hasıla oranında sıralaması Belçika'dan sonra, ancak İsveç'ten önce geliyor. Diğer tüm müslüman ülkeler arasında en büyük ekonomiye sahip. Ekonomisi Suudi Arabistan'ınkinden bile büyük. Üstelik bunu AB'ye kabul edilmeden başardı, belki de AB'ye girememesi sayesinde. Kişi başına hasılası diğer gelişmiş piyasalardan daha düşük, ancak ekonomik gücünü uluslararası standartlardan dördüncü seviyede olduğu kabul edilen milli hasılasından alıyor.
          Türkiye, Çin değil. Ancak Müslüman dünyasındaki en büyük ekonomi; hatta Akdeniz'in doğusunda, Güneydoğu Avrupa'da Ortadoğu'da, Kafkaslar'da ve Hindikuş bölgesindeki en büyük ekonomi. Böylece kendini yeniden bölgesindeki geleneksel ekonomik süper güç olarak kanıtlayabilecektir ve bölgesindeki süreçleri dengeleyebilecektir. Büyüme süreci hala hassas durumda ve bu eğilimler hala  altüst olabilir., ancak yine de Türkiye bölgesinde dinamik bir ekonomi haline geldi.
    Bu açıdan ekonomisini geliştirecek her ABD yardımı (Bunu geçmiş 50 senedir yeterince  yapmadı) Türkiye tarafından kabul edilecektir. ABD de, Rusya'yla yeniden ortaya çıkan mücadelesinde müttefiki olması şartıyla Türkiye'ye bu yardımı vermeyi gerekli görecektir.(Yardım etmediği gibi ABD'nin tutumu nedeniyle Türkiye ile Rusya  yakınlaştı)
     Türkiye'nin coğrafı konumu, Orta Asya'daki kaynaklardan gelen petrol ve gaz hatlarının anayolu olmasına olanak veriyor......Bu hattın adı Transhazar Boru hattı ve Rusya 'yla İran'ı devre dışı bırakıyor. Bu projenin kimin tarafından yönlendirildiğini tahmin edebilirsiniz. Elbette ABD.( Yazarın tahmini burada tutmuyor. Rusya, Azerbeycan, Türkmenistan, ve Türkiye, ortaklaşa bu hattı yaptılar ve gazı Avrupa'ya ulaştıracaklar. Sonra Türkiye, İran ile iyi ekonomik ilişkiler içinde...
                                                            2050 David Passig sayfa 194

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sofya Tolstoy Anıları. ( Tam metin)

Son Durak - Tolstoy'un Son Yılı,,- tam metin, sesli okunuşunu YouTube' tan dinleyenilirsimiz-

İZMİR' Lİ BİR ŞAİR VE ROMANCI VE ÖYKÜCÜ NECATİ CUMALI...