Göçün Etkileri

Göçün olumlu ve olumsuz yönleri, göç eden bireyler ve toplumlar için farklılık gösterebilir. Göçün olumlu yönleri arasında, bireylerin daha iyi iş ve eğitim fırsatlarına erişimi, kültürel değişim ve çeşitliliğin artması sayılabilir. Olumsuz yönleri ise uyum zorlukları, sosyal izolasyon ve göç eden kişilerin karşılaştığı ayrımcılık olabilir¹¹.

Göçü teşvik eden ülkeler genellikle işgücü piyasalarındaki açıkları doldurmak, demografik dengesizlikleri düzeltmek veya ekonomik büyümeyi desteklemek için göçmenleri çekmeye çalışır. Örneğin, IOM Türkiye'nin göçmen ve mülteci destek programları, göçmenlerin ve mültecilerin daha iyi ve daha istikrarlı bir hayat sürmelerine yardımcı olmak için çeşitli insani yardım ve ekonomik güçlendirme hizmetleri sunmaktadır⁶.

Mülteci krizi, özellikle savaş, çatışma ve zulüm nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insanların büyük sayıda yer değiştirmesiyle karakterize edilir. Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle birçok mülteci ve göçmen için ilk giriş ve geçiş noktası olmuş ve yaklaşık 4 milyon kayıtlı mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. Avrupa Birliği, bu zorlu durumla mücadelesinde Türkiye'ye destek olmak için çeşitli finansal yardım programları yürütmektedir¹.

Kaynak: Bing ile konuşma, 09.04.2024
(1) Göçün Psikolojisi: Göçmenlerin ve Gurbetçilerin Sıklıkla Yaşadıkları .... https://www.hiwellapp.com/blog/gocun-psikolojisi-gocmenlerin-ve-expatlarin-sorunlari.
(2) Göçmen ve Mülteci Destek Programı | IOM Türkiye. https://turkiye.iom.int/tr/gocmen-ve-multeci-destek-programi.
(3) Türkiye'deki Mülteci Krizine Avrupa Birliği'nin Müdahalesi. https://www.eeas.europa.eu/delegations/t%C3%BCrkiye/t%C3%BCrkiyedeki-m%C3%BClteci-krizine-avrupa-birli%C4%9Finin-m%C3%BCdahalesi-0_tr?s=230.
(4) Mülteci krizi: Türkiye ile AB arasındaki 'göçmen anlaşması' neleri .... https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-51724776.
(5) Tarih Konuşmaları: "Günümüz Ortadoğu Mülteci Krizi: I ... - Bilgi. https://www.bilgi.edu.tr/tr/etkinlik/8521/tarih-konusmalari-gunumuz-ortadogu-multeci-krizi-i-dunya-savasinin-mirasi/.
(6) Mülteci Krizi Haberleri - Son Dakika Mülteci Krizi Hakkında Güncel .... https://www.hurriyet.com.tr/haberleri/multeci-krizi.
(7) Mülteci, Göçmen ve Sığınmacı | Kriz Nasıl Çözülür?. https://kariyeryol.com/siyaset/multeci-krizi/.
(8) Türkiye'de Göç | IOM Türkiye. https://turkiye.iom.int/tr/turkiyede-goc.
(9) Dünyanın En Çok Göç Alan Ülkelerini İncele! - Preply. https://preply.com/tr/blog/en-cok-goc-alan-ulkeler-hangileri/.
(10) Dünya Göç Raporu: 2020'de rekor sayıda kişi çatışma ve ... - BBC. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59490801.
(11) TÜİK'e göre 2022'de Türkiye'den yurt dışına göç yüzde 62,3 arttı. https://www.bbc.com/turkce/articles/c3g8j4nz9ygo.
(12) Nüfus artışının olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?. https://hukukidestek.net/nufus-artisinin-olumlu-ve-olumsuz-yonleri-nelerdir/.
(13) Psikoloji - Göçün Psikolojik Etkileri ve Sebepleri - DoktorTakvimi. https://www.doktortakvimi.com/blog/gocun-psikolojik-etkileri-ve-sebepleri.
(14) Göç Olgusunun Çok Boyutlu Etkileri ve Türkiye’ye Yansımaları. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1790059.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sofya Tolstoy Anıları. ( Tam metin)

Son Durak - Tolstoy'un Son Yılı,,- tam metin, sesli okunuşunu YouTube' tan dinleyenilirsimiz-

İZMİR' Lİ BİR ŞAİR VE ROMANCI VE ÖYKÜCÜ NECATİ CUMALI...