ŞEHRE İÇERİDEN BAKMAK 1

       Şehirde, insanlar sürekli bir şeyleri kaçıracakmış gibi acele ediyor. Oradan oraya, sıkışarak birbirlerini sıkıştırarak hareket ediyor. Belki, köylerinde, olsalardı kendi yerlerinde olduklarını bilerek, yapacak işleri çok olsa da acele etmezler boş da durmazlardı.
     Bazı insanların yabancı gibi durduklarını görüyorum. Şehirde bulunduğu yere ait olamama durumu gözleniyor. Şehir yaşamını bilmemek her şeyi olumsuzlaştırarak sürüp gitmiş oluyor.
      Şehirleşmek, medeni olmaktır. Şehir, her gereksinimi rahatlıkla karşılandığı yerdir. Hastaneleri, okulları, fırınları diğer iş yerleri, insana yöneliktir. Nüfusun çok oluşu bu olanaklara ulaşmayı zorlaştırıyor veya pahalı hale getiriyor. Günümüz şehirleri insanları bir ölçüde yalnızlaştırıyor.1+1 dairelerde oturan yalnız olmayı beğenen, kendimize yetebiliyoruz  yalnız olabiliriz diyen, kalabalıklar içinde, koca gökdelende tek yaşayan insanları görebiliyorsunuz.
     Birbirinin güneşine engel olan binalar ve bunun bir hak ihlali olduğunu hiç akla getirmeyerek fırsat buldukça bina dikenler, aslında soğuk bir şehir inşa ettiklerini bilmiyorlar.
     Eskiden bizim mahallelerimizde en fazla iki katlı, bahçeli ve duvarları renk renk boyalı evlerimiz vardı. Mahallenin bir meydanı ve ortak kullanılan alanları, kahvesi, camisi, bakkalı, okulu ve çeşmesi olurdu. Birkaç mahalleden oluşan şehir, sıcak olurdu. Aileler geniş aileydi. Dede torun bir aradaydı. Ve yeni kuşaklara kültürü aktarırlardı. Şimdiki gibi koca evlerde karı-koca kalmazdı.
     Eskiden şehirlere her isteyen gelip yerleşemezdi. Göç edene geleceği şehirde birinin garanti vermesi gerekirdi. ''Ben ona yatacak yer vereceğim, iş bulacağım'' derdi..1950 lerden sonra da halk şehirlere göçe özendirilmiş ve bu hükümetlerin resmi politikası olmuş. Şehirler büyümüşte büyümüş. Eskiden dağ yamaçlarına kurulan şehir, büyüdükçe, tarım alanlarına kaymış. Eski doku korunamamış. Tarım alanları yağmalanmış. Güzelim topraklarda binalar, gökdelenler yükselmiş.Ve herkes birbirinin güneşine engel olmuş.
     Şehirlerde, insanların faydalanacağı kütüphaneler, sinemalar, tiyatro salonları ve kahvehaneler var olsa da, bunların ne kadar iyi kullanıldığı ve hangisinin daha çok kullanıldığı önemlidir.
                                    ------------------------------------------
     Şehirde(buralarda) hiçbir şeyle uğraşmadığınızda bir şeyler yapmak için zaman kalmıyor...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sofya Tolstoy Anıları. ( Tam metin)

Son Durak - Tolstoy'un Son Yılı,,- tam metin, sesli okunuşunu YouTube' tan dinleyenilirsimiz-

İZMİR' Lİ BİR ŞAİR VE ROMANCI VE ÖYKÜCÜ NECATİ CUMALI...