2. WİLHELM

      Lev Nikolayeviç'in, 1900 yılında, Wilhelm'in kişiliğini tarif etmesi ilginçtir: Kral Humbert'in öldürülmesi ile ilgili  yazılmış ''Öldürme''  isimli makalesinde Lev Nikolayeviç, muharebesini ihtirasla inkar ederek, hükümdarları, çocukluktan ihata eden muhitin, onlara tesir ettiğini söylüyor ve yeri gelmişken Wilhelm hakkında da yazıyordu:'' İdeali, alman yunkerinin (junger, toprak sahibi) ideali olan; sınırlı, bilgisiz, şöhretperest, ne ise, bir Alman Wilhelm'inin dediği bir sefalet ve rezil şey yoktur ki, coşkun sedalar ile karşılanmasın ve son derece önemli bir olay gibi bütün dünyanın yayın organları tarafından gündeme getirilmesin. Görün, onun beyninde neler vardır, ne düşünceler vardır. Diyor ki; onun emriyle askerleri kendi atalarını bile öldürmelidirler- ''Ura'' diye bağırırlar! Diyor ki, İncil'i demir yumrukla tatbik etmek lazımdır - ''Ura'' Diyor ki, Çin'de yakalananlar esir alınmalı, hepsini kırmalı '' Ura'' bağırırlar...
      Daha önce 2- Ocak- 1896 da Con Manson'a, mektubunda; Lev Nikolayeviç, Wilhelm hakkında şöyle yazmıştı:'' İmparator Wilhelm, zamanımızın en komik simalarından biridir: natig, şair, müzisyen, dramaturg, ressam ve başka! Vatansever olan Wilhelm, bu yakınlarda, bütün Avrupa halklarını ellerinde kılıç tutmuş halde deniz sahilinde durup, uzakta oturan Buda ve Konfüçyüs figürlerine bakan yerde, tasvir eden bir resim yapmıştı. Wilhelm'e göre bu; Avrupa halkları oradan gelecek tehlikeye karşı koymak için birleşmelidirler. Ve o, kendisine 1800 yıl geçikmiş, putperestlik, kabalık, vatanseverlik bakımından tamamıyla haklıdır.'' demekti.
      Lev Nikolayeviç özellikle 2. Wilhelm'in her tür gerçekçiliğe ve güzelliğe düşman kesilmiş, daima gözü kül üfüren efektlere ihtiras besleyen zevksiz tabiatını gösterirdi.
     Lev Nikolayeviç, Alman kayzerini garip bulurdu.''Kayzer, coşturulmuş şöhretperestliğini tatmin için, her şeyi yapacak karaktere sahiptir ve o hastalık derecesinde Napoleonçuluğun korkulu alametlerini taşıyor'' derdi.
     Lev Nikolayeviç Tolstoy'un 2. Wilhelm hakkında, I.A. Sergeyenko'nun hatırlattığı bir düşüncesi: ''Yakınlarda 2. Wilhelm, kendine özel süslü bir taht sipariş ettirmiş ve demirli ağ mundir, tarım şalvar, kuşlu kasket giyerek bunun da üstüne kırmızı gömlek giymiş, çıkıp tahta oturmuş.''
                                                             Sofya Andreyevna Tolstoy Anıları'ndan

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sofya Tolstoy Anıları. ( Tam metin)

Son Durak - Tolstoy'un Son Yılı,,- tam metin, sesli okunuşunu YouTube' tan dinleyenilirsimiz-

İZMİR' Lİ BİR ŞAİR VE ROMANCI VE ÖYKÜCÜ NECATİ CUMALI...